Ibadah Umrah

Makkah

Disebabkan kenalan saya insya Allah akan mengerjakan ibadat umrah maka saya pun terasa nak kongsi sedikit berkaitan Umrah..

Moga perkongsian yang tidak seberapa ini dapat memberi manfaat buat tetamu-tetamu mindakini.com yang tidak jemu-jemu menjenguk website yang baru tumbuh setahun jagung ini.

PENGERTIAN UMRAH:

Umrah diambil dari ‘itimar,yang bermaksud ziarah..Dari segi istilah Umrah bermaksud menziarahi Kaabah untuk beribadat kepada Allah dengan memenuhi syarat-syarat, rukun-rukun,dan wajib-wajibnya.

Ibadat Umrah ini berbeza dengan ibadah haji kerana Umrah dapat dilaksanan pada bila-bila masa sepanjang tahun,baik di dalam bulan haji atau sebelum mahupun sesudahnya.

HUKUM UMRAH MENGIKUT EMPAT MAZHAB:

Mazhab Abu Hanifah:sunat mu’akkad

Mazhab Maliki:sunat mu’akkad

Mazhab as-syafie: wajib

Mazhab Hanbali:wajib

Perbezaan pendapat ini berlaku kerana Ulama berbeza dalam memahami makna amar (kalimat perintah) dalam firman Allah SWT:

وَأَتِمُّوا الْحَجَّ وَالْعُمْرَةَ لِلَّهِ

Maksudnya : Dan sempurnakanlah ibadat Haji dan Umrah kerana Allah (Surah Al-Baqarah : 196)

Mengenai bilangan Umrah,para ulama bersepakat mengatakan hukum wajibnya hanya sekali seumur hidup,seperti halnya denga ibadah haji.Tetapi,memperbanyakkan Umrah termasuk amalan yang sangat besar dan utama,lebih-lebih dalam bulan Ramadhan.

wallahu a’lam..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top