Haid Tidak Teratur

haid tak teratur, masalah haid, tempoh haid, kitaran haid, jarak haid normal, darah haid, ciri darah haid, haid wanita, haid perempuan, pertama kali haid, haid yang pertama,

Salam sejahtera kepada pembaca sekalian. Perkongsian pada kali ini adalah dikhususkan kepada kaum wanita berkenaan masalah dalam yang seringkali didapati dalam kalangan wanita iaitu haid yang tidak teratur. Kalau anda wanita yang lebih berusia ataupun sudah baligh, sudah tentu dah mengalami proses datang bulan kan? Kalau macam mesti pernah dengar atau alami sendiri period datang lambat dan ada juga kadang-kadang tu kalau haid datang pun tak dampai 5 hari, paling lama pun 3 hari sahaja lepas tu bulan depan pula haid. Ini menjelaskan yang anda mengalami masalah haid tidak teratur ataupun tidak lawas.

Mari kita ketahui apakah yang menyebabkan haid tidak teratur. Terdapat banyak punca ya, namun tidak semuanya adalah disebabkan oleh masalah serius seperti menopos ataupun ibu yang menyusu badanz ini adalah normal ya kerana banyak hormon dirembeskan ke organ lain untuk menjaga kepentingan sistem sirkulasi badan. Namun begitu, apakah yang menjadi maslaah tentang haid yang tidak teratur ini? Gang ganjilnya adalah proses haid tifak lawas berpunca daripada masalah dalaman seperti diabetes, obesiti, ketumbuhan, polycystic ovaruum syndrome dan juga masalah kelenjar tiroid. Kalau anda ada masalah ini, ianya akan menyebabkan haid tidak teratur.

Jangan panik terlebih dahulu, semuanya boleh diselesaikan. Demi untuk mendapatkan haid yang normal, yang paling penting adalah anda mengamalkan gaya hidup yang sihat. Ini adalah langkah awal untuk mengembalikan aturan haid tersebut dengan mudah tanpa perlu mendapatkan rawatan medikal yang khusus bagi sakit wanita. Sebagai contoh, anda perlu mengelakkan masalah berat badan beelebihan. Kandungan lemak yang tinggi didalam badan bol3h merencatkan perjalanan peredaran darah di dalam badan. Sistem peredaran darah yang lancar adalah sangat penting bukan sahaja untuk rembesan hormon dengan sekata, malah ianya juga adalah untuk menjaga kesihatan kardiovaskular kita agar sentiasa kekal cergad dan sihat.

Lain pula bagi mereka yang mengalami masalah dalam seperti gangguan emosi. Emosi yang tidak stabil juga boleh menghalang hormon daripada bertindak dengan baik, bukan sahaja boleh menyebabkan masalah haid tidak lawas, malah lebih teruk lagi ianya mampu menggangu aktiviti harian anda dan sekaligus meningkatkan lagi stress. Stress yang terlampau tinggi, boleh menyebabkan degupan jantung yang tidak sekata, gangguan pada sistem pencernaan dan juga melambatkan sistem kelenjar pitituari. Hal ini yang menjadikan haid lambat ataupun datang dengan terlalu cepat, lalu menjadikan haid anda tidak lawas serta mengurangkan tahap kesuburan organ wanita. Oleh itu, sebaiknya kawal stress dengsn baik dengan melakukan aktiviti yang memberi ketenangan dan sekiranya anda seorang yang sibuk bekerja, elakkan stress di tempat kerja dibawa pulang ke rumah. Perlu bersikap lebih professional agar gangguan emosi tidak menghalang aktiviti harian anda.

Akhir sekali, jika masalah haid tidak lawas ini telah anda mendapatkan khidmat nasihat daripada pakar kesihatan wanita, sebaiknya dielakkan ataupun kurangkan perkara yang boleh menyebabkan haid tidak lawas. Apabila ianya kembali normal, barulah anda yakin bahawa anda sedang betul-betul subur terutamanya bagi wanita yang sudah berkahwin dan ingin mencuba untuk hamil.

 

Ubat untuk haid tidak teratur boleh cuba Aprikot Seeds KLIK SINI

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top