Tips Penjagaan Rambut Untuk Wanita Yang Bertudung

Adakah anda dalam kalangan wanita yang bertudung?

Mungkin ramai yang mengatakan wanita bertudung tidak perlu menjaga kesihatan rambut mereka. Namun begitu, pandangan tersebut adalah kurang tepat kerana wanita bertudung perlu menjaga kesihatan rambut mereka lebih daripada mereka yang tidak bertudung.

Ini kerana, rambut yang tertutup dan tidak dikeringkan sangat sensitif dengan persekitaran dan sangat mudah rosak dan bermasalah.

Rambut itu ibarat mahkota bagi wanita, oleh itu perlulah untuk setiap wanita menjaga kesihatan rambut mereka dengan sempurna baik bertudung mahupun tidak.

Melakukan aktiviti harian dalam keadaan bertudung adalah sangat sukar bagi wanita ini kerana kulit kepala mereka mudah berasa gatal, berminyak dan juga keguguran rambut. Kebanyakkan wanita bertudung mengalami masalah ini.

Jadi, apa yang perlu dilakukan untuk mengatasi masalah tersebut? Disini saya akan kongsikan beberapa tips-tips yang boleh diamalkan untuk mengurangkan masalah rambut bagi wanita bertudung.

Pertama, elakkan mencuci rambut rambut terlalu kerap. Ini kerana bagi kebanyakan wanita bekerja, mencuci rambut pada awal pagi menyebabkan rambut tidak sempat kering sepenuhnya dan apabila mereka mengenakan tudung, rambut yang dalam keadaan lembab akan mudah berbau dan menyebabkan kegatalan dan kelemumur.

Walaupun mengenakan rambut dengan pengering pada waktu pagi, keadaan cuaca yang masih lembap juga mempengaruhi kondisi rambut, walaupun anda yakin ia telah kering tetapi pada hakikatnya dasar rambut anda masih lagi lembap.

Selain itu, anda juga perlu pandai memilih tudung yang sesuai dengan aktiviti yang bakal dilakukan. Contohnya, jika untuk beriadah seelok-eloknya elakkan memilih tudung yang gelap dan terlalu tebal. Ini kerana kulit kepala yang berpeluh sangat sukar diserap oleh tudung yang berwarna gelap.

Sebaik-baiknnya mengenakan fabrik seperti kain kapas yang mudah menyerap peluh dan juga elakkan memakai tudung melebihi empat lapisan kerana ini menyukarkan rambut untuk bernafas dan aliran udara.

Sekiranya anda mengalami masalah rambut yang kuat, sebaik-baiknya dapatkan nasihat pakar kesihatan rambut terlebih dahulu untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.

Dapatkan info yang tepat mengenai cara mencuci dan membilas rambut dengan sempurna. Keringkanlah rambut anda dengan betul untuk mengelakkan ianya daripada rosak dan gugur.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top