Pewaris Nabi Dan Penjaga Wahyu

3
Tahukan anda Imam as Syafie mampu manghafaz sebanyak 1800 hadis yang termuat dalam kitab Hadis Gurunya (Muwata’ Imam Malik) beserta qaul-qaul yang terkandung didalamnya dalam masa 10 hari sahaja.Subhanallah.Hebatkan..

Imam as Syafie juga telah mampu  mengeluarkan fatwa seusia 15 tahun..Allah Allah Allah..

Tahukah anda murid Imam as Syafie yang disebut Imam Ahmad bin Hanbal,beliau menghafaz satu juta Hadis-Hadis Nabi s.a.w..Subhanallah.Hebatkan..

Diriwayatkan Imam Ahmad bin Hanbal akan membawa bekas dakwat ke mana-mana..Bila ditanya sampai bila menulis ilmu?’beliau menjawab ‘hingga kubur’.Allah Allah Allah..

Tahukan anda murid Imam Ahmad bin Hanbal yang dikenali sebagai Imam al Bukhari,beliau menghafaz sebanyak 750 000 Hadis-Hadis Nabi…Subhanallah.Hebatkan..

Pernah sekumpulan ulama hadis di kota Baghdad menguji beliau.Setelah bermesyuarat, mereka mendapat cara bagaimana untuk mengemukakan soalan-soalan yang susah dijawab oleh Imam Bukhari..

Mereka telah memilih seratus hadis yang telah diputarbalikkan sanad dan matannya.Seratus hadis tersebut dibahagikan menjadi 10 bahagian,dan setiap bahagian diserahkan kepada seorang ulama’ untuk menyoal Imam Bukhari..
Ketika Imam Bukhari menghadiri majlis itu,10 orang ulama yang ingin mengujinya telah pun hadir.Ulama pertama lalu membacakan hadis yang pertama hingga kesepuluh dengan sanad dan matan yang salah sebagaimana yang telah dirancang.Dia pun bertanya,”Bagaimana menurut tuan mengenai hadis itu?”

“Saya tidak tahu,” jawab Imam Bukhari..

Ulama’ yang bertanya dan para hadirin mula tersenyum apabila mendengar jawapan Imam Bukhari.Kemudian ulama kedua pula membaca sepuluh hadis yang juga telah diputarbelitkan. Dia bertanya,”Bagaimana menurut tuan hadis tersebut?”

“Saya tidak tahu, jawab Imam Bukhari.

Begitulah seterusnya sehingga selesai seratus hadis dan Imam Bukhari cuma menjawab, “Saya tidak tahu..
Kemudian Imam Bukhari pun bangun dan memandang kepada ulama pertama lalu berkata,”Hadis pertama yang tuan bacakan adalah salah.Sedangkan yang betul adalah begini-begini…” Imam Bukhari pun membacakan hadis yang betul..
Hadis yang kedua juga salah,sedangkan yang betul adalah begini-beigni….” sehinggalah selesai membetulkan seratus hadis yang ditanya oleh 10 ahli-ahli hadis tersebut.Beliau membaca hadis-hadis tersebut menurut urutan nombor ketika ditanya.Allah Allah Allah hebat sungguh pemilik kitab hadis paling agong (kitab Al-Jami’ As-Sahih\sahih Bukhari) ini..

Begitulah betapa hebatnya para Ulama yang mana kerana mereka hadis-hadis Nabi s.a.w samapai kepada kita..Kerana mereka kita memahami as sunnah Nabi s.a.w..

Sesungguhnya penjaga wahyu di langit itu adalah Malaikat-Malaikat Allah..Adapun pun penjaga wahyu Allah di bumi ini adalah Ulama-Ulama Hadis..

sedih bila membaca dan mendengar ada dikalangan masyarakat kita lidah tidak bertulang mudah menkondem Ulama..”Kita” mengaku kita pencinta sunnah tapi kita memperkecilkan ulama yang di dalam dada mereka terdapat beribu-ribu hadis sedangkan berapa sahaja hadis yang ada di dalam dada kita?Adakah kita telah menghafaz hadis-hadis 40 imam Nawawi?Adakah kita telah khatam menelaah kitab-kitab hadis sittah?..Jika kita telah lakukan apa yang disebut ini pun sebenarnya kita tetap belum setanding dengan keilmuan para hufaz terdahulu..

Betapa gigihnya Ulama silam mencari ilmu berbanding kita…mereka tak pernah rasa terlalu pandai hingga berhenti belajar..Belajar dan mengajar seiringan..

Wallahu’alam..

 

1

Gambar Pendakwah bebas yang juga ikon anak Muda,Ustaz Azhar Idrus masih tetap meluangkan masa mencari ilmu walaupun telah ‘alim  dan sibuk dengan masa. Allahurabbi…

Kata Ustaz Azhar Idrus:

“Orang kafir masuk islam itu MUALAF,Orang Islam tapi tak belajar agama itu MUMALAS” hehhehe

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top