Perkara yang Membawa Wanita Ke Syurga

kjhwS

 

Terdapar beberapa perkara yang membawa seseorang wanita kepada keselamatan dan kebahagaian dunia dan akhirat. Yang pertama melaksanakan kewajipan agama iaitu dalam sebuah hadis riwayat al-Bazaar, Rasulullah bersabda yang bermaksud :” Jika seseorang wanita solat lima waktu, berpuasa pada bulan Ramadhan dan taat kepada suaminya, nescaya ia akan masuk syurga.

Kedua, hendaklah mentaati sumai. Hal ini disebbut dalam banyak hadis, antaranya hadis riwayat at-Tabrani daripada Abdullah bin Salam bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud :” Sebaik-baik wanita adalah wanita yang menyenangkanmu jika melihatnya, mentaatimu jika kau menyuruhnya dan dapat menjaga dirinya dan hartanya ketika engkau tidak bersamanya.

Ketiga, wanita yang selalu mengingati Allah. Dalams ebuah hadis riwayat at-Tarmizi, bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud : ” Hendaklah kamu para wnaita memperbanya membca tasbih, tahlil, taqdis dan hitunglah dengan ruas jari-jari kerana sesungguhnya mereka akan ditanya dan akan dijadikannya boleh berbicara. Janganlah kamu lalai sehingga melupakan rahmat Allah.

Keempat, solat malam. Dalam hadis riwayat Abu Daud deriapda Abu Hurairah r.a dan Abu Said r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud :” Sesiapa yang bangun tengah malam, kemudian membangunkan isterinya, lalu mereka melakukan solat berjemaah dua rakaat, maka mereka akan dimasukkan dalam golongan orang-orang yang banyak mengingati Allah.

Kelima, berbuat baik dan banyak bersedekah. Dalam sebuah hadis riwayat Ahmad dan Tarmizi, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:” Wahai para wanita, bersedekahlah walaupun dari perhiasan kamu sekalian. Sesungguhnya kamu kelak paling banyak menjadi penghuni neraka. Demikianlah…

Wallahualam…..
Semoga menjadi renungan untuk semua.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top