Bolehkah Manusia Masuk Ke Alam Jin

Jin

Bolehkah Manusia Masuk Ke Alam Jin?

Jawapan oleh Dato’ Dr Haron Din:

Saya pun banyak mendengar cerita seperti yang saudara sebutkan itu.Boleh dipercayai atau tidak,jawapan saya boleh.

Cerita sebegitu boleh dipercayai.Tetapi ingin saya berpesan,jangan sesekali kita mempercayainya bulat-bulat tanpa diselidiki sehalus-halusnya.

Dunia kita ini didiami oleh banyak makhluk.Manusia,jin,haiwan,unggas-unggas,ikan dan sebagainya.Apabila kita berkongsi tempat tinggal di dunia ini,maka dengan sendirinya kita akan berinteraksi dengan semua makhluk ini.
Kita akan berjumpa,berkawan,bersapa,bermusuh dan sebagainya.

Syaitan (makhluk halus) wujud.Mereka pada umumnya adalah musuh manusia.Makhluk halus boleh menyerupai manusia dengan pelbagai rupa.

Salah satunya mereka boleh menyerupai manusia seperti yang disabitkan dalam Firman Allah SWT dalam al-Quran (mafhumnya): “Dan (ingatlah) ketika syaitan memperhiaskan kepada mereka perbuatan mereka,serta menghasut mereka dengan berkata: “Pada hari ini tidak ada sesiapa pun dari umat manusia yang dapat mengalahkan kamu,dan sesungguhnya aku (syaitan) adalah pelindung dan penolong kamu….(hingga akhir ayat).” (Surah al-Anfaal, ayat 48)

Kesimpulan daripada ayat ini menurut ahli tafsir, adalah peristiwa dalam Perang Badar, apabila syaitan yang zahir dalam bentuk manusia, dikenali menyerupai Suraqah bin Malik bin Jukshum.

Suraqah (syaitan tadi) bersama dengan bala tenteranya,kononnya mahu menolong kuffar Makkah ketika itu untuk mengalahlan umat Islam.

Akhirnya apabila bertemu kedua-dua pasukan,Suraqah bersama bala tenteranya,lintang pukang cabut lari dari medan peperangan.Rupa-rupanya Suraqah dan tenteranya,bukan Suraqah sebenar yang dikenali oleh puak Musyrikin,ia adalah jelmaan syaitan.

Jelas daripada ayat ini,menunjukkan syaitan (makhluk halus) boleh berubah menjadi makhluk kasar,dan atas perkara yang sama,makhluk kasar (seperti manusia) boleh berubah menjadi makhluk halus.Manusia boleh hilang pada pandangan mata kasar dan berada dalam alam makhluk halus.

Dalam Kitab Gharaib Wa’ajaaibul Jinn karangan Al-Muhadith al-Qadi Badruddin as-Syubli, di halaman 99 ditulis suatu tajuk ‘Hukum ke atas isteri yang suaminya dilarikan jin’.

Diceritakan di dalam bab tersebut,bahawa pada zaman Umar al-Khattab (r.a.) menjadi khalifah,seorang perempuan mengadu kepada Umar tentang kehilangan suaminya (dilarikan jin).Umar bertanyakan wanita tersebut dan membenarkan dakwaannya.

Umar memberi hukum,perempuan itu terpisah dengan suaminya dan hendaklah ber’idah selama 4 tahun.Sesudah genap ber’idah,dia mendatangi Umar sekali lagi untuk meminta kebenaran berkahwin.

Setelah berkahwin dengan suami yang kedua,suami pertama yang hilang dahulu muncul semula dan mereka bersengketa kerana perempuan itu ada dua orang suami.

Mereka mendatangi Umar semula kerana dialah yang membenarkan perempuan itu berkahwin.

Umar berkata kepada suami pertamanya mengapa kamu menghilang diri begitu lama.Lalu lelaki itu menjawab dengan mengatakan beliau mempunyai alasan yang kuat kerana,dia ditawan oleh jin sepanjang masa dia hilang tersebut.Dia akhirnya dibebaskan.

Umar memberikan pilihan kepada suami yang pertama itu iaitu,sama ada hendak bersama dengan isterinya,dia akan memfasahkan perkahwinan kedua,atau dia menceraikan isterinya kerana ada suami yang kedua dan dia berhak mendapat kembali mahar yang dibayarnya semasa berkahwin dahulu.

Kisah ini dengan sendirinya membenarkan cerita bahawa terdapat manusia yang hilang kerana disembunyikan makhluk halus dan boleh kembali semula.

Namun demikian tidak semua cerita seperti ini benar.Kadang-kadang ada orang yang mengambil kesempatan,dia menghilang diri,bukan disorok jin,tetiba muncul semula dengan dakwaan sedemikian.

Tidak mustahil,orang yang mempunyai masalah dirinya,menghilangkan diri daripada orang ramai dengan pergi ke tempat yang jauh,akhirnya pulang dengan masalah-masalah yang tertentu.

Hal sebegini,kes-kes manusia dihilangkan jin jarang berlaku.Ianya kes terpencil,kita patut berhati-hati.

Wallahua’lam.

(Petikan dari Ruangan bersama Ustaz Dr. Haron Din: Harakah Bil.1340)

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top