Manfaat Setiap Gerakan Solat Bagi Kesihatan Tubuh

solat

Solat merupakan tiang agama dan merupakan amalan pertama yang akan dihitung bagi setiap umat islam. Berwuduk mempunyai manfaat begitu juga dengan gerakan dalam solat yang didirikan. Malah, solat juga merupakan senaman yang paling baik untuk kesihatan badan kita. Marilah kita lihat manfaat dalam gerakan solat : 

 1. Takbiratul Ihram
  Takbiratul ihram adalah gerakan yang berdiri tegak, mengangkat kedua tangan sejajar dengan telinga dan pangkal tangan sejajar dengan bahu, lalu melipatnya di depan perut atau dada bagian bawah. Ketika mengangkat kedua tangan, otot bahu meregang sehingga aliran darah kaya dengan oksigen menjadi lancar yang kemudian kedua tanga didekahkan  di depan perut atau dada bagaian bawah. Posisi jantung di abwah otak memungkinkan darah mengalir lancar ke seluruh tubuh. Gerakan ini menghindarkan dari berbagai gangguan sendi, khususnya pada tubuh bahagian atas dan gerakan ini bermanfaat untuk melancarkan aliran darah, dan kekuatan oto lengan.
 2. Rukuk
  Rukuk yang sempurna adalah gerakan tulang belakang yang lurus sehingga bila diletakkan segelas air di atas punggung tidak akan tumpah. Posisi kelapa lurus dengan tulang belakang dan tangan bersandar pada lutut. Pergerakan ini bermanfaat untuk menjaga kesempurnaan posisi serta fungsi tulang belakang (corpus vertebrae) sebagai penghalang tubuh dan pusat saraf. Posisi jantung sejajar dengan otak, maka aliran darah maksimal pada tubuh bahagian tengah. Tangan yang diletakkan di atas lutut berfungsi untuk merehatkan otot-otot bahu hingga ke bawah.
 3. I’tidal
  Bangun dari rukuk, dimana tubuh kembali tegak setelah mengangkat kedua tangan setinggi telinga. I’tidal merupakan posisi setelah rukuk dan sebelum sujud. Gerakan ini bermanfaat sebagai latihan yang baik bagi organ-organ pencernaan. Pada saat I’tidal dilakukan, organ-organ pencernaan di dalam perut mengalami urutan dan kelonggaran secara berselang-seli.
 4. Sujud
  Posisi ini berguna untuk mengepam limpa ke bahagian leher dan ketiak. Posisis jantung di atas otak menyebabkan bahagian tersebut kaya dengan oksigen membolehkan oksigen mengalir dengan baik ke bahagian otak. Sebaik sahaja sujud dilakukan, dan tidak tergesa-gesa akan mencerdaskan otak kerana oksigen yang dibekalkan mencukupi dan hal ini akan meningkatkan kecerdasan otak. Selain itu, manfaat bagi wanita ialah otot bahagian perut dapat dilatih dimana ianya membantu dalam proses bersalin. Hal ini kerana, ketika bersalin pernafasan yang baik diperlukan dan kemampuan meneran yang baik. Bila otot perut telah berkembang menjadi lebih besar dan kuat, maka secara semulajadinya otot ini akan menjadi elastik.
 5. Duduk di antara dua sujud
  Duduk setelah sujud terdapat dua gerakan itu pada tahiyat awal dan akhir. Perbezaan adalah pada posisi telapak kaki. Pada tahiyat awal, tubuh bertumpu pada pangkal paha yang berhubung dengan saraf nerves ischiadius. posisi ini mampu menghindarkan kesakitan pada pangkal paha yang sering menyebabkan seseorang tidak mampu berjalan. Duduk tahiyat akhir sangat baik bagi lelaki kerana tumit menekan aliran pada uretra,kelenjar kelamin dan saluran vas deferens.
 6. Salam
  Gerakan memalingkan kepala ke kanan dan kiri memberi manfaat bagi merehatkan otot dibahagian leher dan kepala, ianya juga mengalirkan aliran darah di kepala sehingga mencegah sakit kepala serta menjaga kekejangan pada kulit muka.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top