Loan Asb

Loan Asb

Apabila GST dilaksanakan pada tahun 2015, ramai yang menjangkakan kadar inflasi di Malaysia meningkat. Dengan itu dalam fikiran, ramai rakyat Malaysia sedang mencari pelaburan pasif yang boleh menjana pulangan yang sama atau yang lebih tinggi maka kadar inflasi dalam usaha mengekalkan nilai simpanan mereka. Salah satu pelaburan dijamin pelaburan pasif yang terdapat di Malaysia adalah Amanah Saham Bumiputera. Amanah Saham Bumiputera atau ASB ringkasnya adalah salah satu yang paling mendapat sambutan oleh Bumiputera Malaysia kerana dividen yang konsisten dan bonus yang berpanjangan.

Oleh kerana popularitinya, ASB merupakan alternatif kewangan peribadi yang dapat disimpulkan sebagai satu nilai pelaburan yang mengutungkan dengan kadar dividen yang tinggi setiap tahun. Jika dilihat dari sudut bonus dan pembahagian dividen, hakikatnya ASB tidak menjanjikan keuntungan yang banyak. Ramai yang tidak faham perkara ini, perbezaan dividend an bonus membuatkan ramai pelabur mempunyai persepsi yng salah. Contohnya, penyata tahunan dikira berdasarkan hasil dividen ditambah bonus. Dividen dan bonus dikira berdasarkan baki dalam akaun pada tahun terdahulu. Oleh itu, bagaimana ASB mengira bonus untuk pelabur mereka?

Pentingnya untuk kita memahami kunci utama keuntungan dalam menyimpan bersama ASB. Bagaimana? Untuk meminimumkan pembayaran, pelabur perlu menggalakkan pertumbuhan dividen selama 3 hingga 4 tahun. Hal ini kerana, jumlah terkumpul boleh dikeluarkan dan digunakan untuk membuat pembayaran untuk tahun berikutnya. Pada peringkat awal sememangnya agak membebankan, namun selepas 3 tahun, pembiayaan pinjaman ASB  kita tidak lagi menjadi satu masalah malah ianya juga tidak akan menggangu simpanan kita.

Mencari teknik dan menilai keuntungan yang diperoleh sememangnya menjadi satu beban bagi pelabura baharu dalam membuat pembiayaan pinjaman ASB. Dengan adanya pendedahan dan penerangan seperti ini, pelabur tidak lagi akan tersalah tafsir dan mengalami masalah dalam menyimpan bersama ASB. Tambahan pula, pengetahun tentang pengiraan dapat membantu sedikit sebanyak para pelabur untuk mencapai sasaran ekonomi masing-masing.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top